Vintilă Corbul este unul dintre cei mai apreciați scriitori pe care România avea să îi ofere literaturii universale. Plin de umor, cu o bogată cultură generală, alege să părăsească țara noastră și să se stabilească la New York. Scrie cu patos și are curajul să înfrunte elita politică a acelor veacuri, deși aceasta era o misiune de-a dreptul periculoasă. Condeiul este arma sa împotriva nedreptății și are darul de a construi un pamflet extraordinar, care va depăși limitele dintre real și fantastic. Cunoaște faima cu romane precum Dinastia Sunderland sau Păsări de pradă, iar lumea sa este dominată de fel și fel de intrigi politice, care ne vor șoca și ne vor determina să-l apreciem și mai mult. Scrie sub impulsul momentului, mai apoi modifică textul, dar de fiecare dată este cunoscut ca acela care spune întotdeauna adevărul. Nu dorește să cadă în grația vreunui partid, a vreunui politician sau a vreunei țări. Țelul său este să scrie, să trăiască și să spere că literatura sa se va face auzită peste hotare. Este o constantă sursă de inspirație pentru cei aflați la început de drum, temători și mai puțin curajoși. Este un idealist convins, un patriot, un ins care oferă valoare textelor sale prin originalitatea cu care le creionează.
Lucrarea de față este o încercare de autobiografie, pe care autorul o creionează din nevoia de a se face și mai cunoscut publicului, de a se apropia de cei care îl apreciază. Cumva, el reușește, cu al său simț al umorului să cucerească și să intrige deopotrivă. Lucrarea sa vine într-un moment complicat pentru piața de carte din România și se va vinde numaidecât. El descrie cu precizie zilele din curtea părinților, cele mai importante momente din viața sa și nevoia iminentă de a-și scrie gândurile pe hârtie, care a apărut încă din anii adolescenței. Interesat de artă, cultură și politică – scrie pentru a se elibera, adesea subiectiv și creionează luminile și umbrele unei lumi în plină expansiune.
Cartea este un pamflet personal, un soi de scriere biografică, care are rolul de a-l ajuta pe autor să se elibereze de catharsis. Lucrarea este interesantă, sclipitoare și plină de contraste. Lejer scrisă, cât pentru înțelesul tuturor, scrierea pune accent pe copilăria și adolescența autorului, nu neapărat pe cariera sa extraordinară. El ne vorbește despre țeluri, visuri și idealuri, despre idei și despre traiectorii. El lasă cuvintele să curgă cu patos și are darul de a aduce lumina-n oameni. Este un om al poporului, un geniu al literaturii, care, probabil, ar fi avut o carieră extraordinară în oricare alt domeniu ales. El alege însă să se dedice scrisului, iar arta sa depășește timpul și granițele.
Cartea va fi extrem de bine propulsată și de mass-media occidentală, care va recunoaște capacitatea extraordinară a scriitorului și îl va elogia cu patos de fiecare dată. Deși titlul este ales în mod ironic, vom vedea pe parcursul scrierii că acesta are un rol esențial în tabloul general al cărții. Pe site-ul nostru este de găsit în mai multe ediții: Editura pentru Literatură (1999), Adevărul Holding (2008).