Diplomat, eseist și scriitor român de renume mondial, se remarcă cu precădere prin scrierile sale filosofice, pline de metafore, care vor atrage simpatia maselor și critica intelectualilor vremii. Este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de litere pe care țara noastră i-a oferit literaturii universale, iar primele sale scrieri vor fi traduse întâi în limba franceză, limbă pe care o cunoaște de mic copil.
Se naște în Oltenia, într-o familie cu posibilități limitate și este curios de mic. Când părinții decid să se stabilească la București, viața sa ia o întorsătură dramatică. Despărțit de prieteni și cunoscuți, pornește într-o călătorie extraordinară și cunoaște noi figuri interesante. Are slujbe mărunte în timpul colegiului, ba vinde ziare pe la colțuri, ba face fel și fel de comisioane pentru vreun om de partid. Își câștigă pâine prin cotloanele unui oraș pe care începe să-l îndrăgească. Pornește hai-hui sâmbăta prin iarmaroace și anticariate, visând că, într-o nu prea îndepărtată zi, va ajunge și el o figură cunoscută a literaturii. Așa va fi! Dar până acolo va avea de parcurs un drum greu, presărat cu tot felul de obstacole, un drum pe care îl va parcurge când singur, când însoțit, dar, la finele căruia, va cunoaște gloria mult visată.
În vremea celui de-al Doilea Război Mondial, locuiește la Roma și Viena, iar perioadele acestea vor fi evocate cu sfințenie în cărțile sale de mai apoi. Lucrează o bună bucată de vreme în diplomație, dar se va întoarce întotdeauna la marea dragoste, literatura.
Cartea de față este una dintre cele mai apreciate din palmaresul său bogat. Un fel de roman biografic de mare vervă, avea să fie intens criticat și analizat de clasa intelectuală de la București. Romanul aduce în prim plan vremurile înfloritoare ale Romei, ne poartă într-o călătorie interesantă și ne face cunoștință cu petrecerile decadente ale acelor veacuri. Personajul central va fi Ovidiu, poetul latin, acuzat că ar fi corupt tineretul prin poemele sale despre iubire și împlinire trupească. Exilat la Tomis, o cetate veche, îndepărtată, plină de fel și fel de pericole, izolată în vreme de iarnă, poetul încearcă să își trăiască în tihnă zilele.
Aici, vreme de 8 ani, cunoaște fel și fel de civilizații, izgonite din toate colțurile lumii, și reușește să construiască fel și fel de legături trainice. Roma și orgiile sale, relațiile homosexuale, traiul decadent, bogăția și fastul absolut, toate acestea pălesc în fața noii vieți a lui Ovidiu.
Bătrân și bolnav, el încearcă din răsputeri să își găsească liniștea printre geții creștini cărora le povestește fel și fel de istorii din trecutul îndepărtat. Este cumva captiv într-o lume în care propria-i creație l-a azvârlit, și nu vede nicio cale de ieșire. Totuși, credința își va face loc în viața sa, iar evenimentele se vor așeza de la sine.
Romanul este emoționant și plin de emoție și menit să ne schimbe viziunea simplistă asupra vieții. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, poate fi găsit în mai multe ediții: Polirom (2008), Editura pentru Literatură (2001).