Profesor, doctor în științe medicale, Viorel Ranga este cunoscut pentru o serie de scrieri de-a dreptul extraordinare, de specialitate, care vor revoluționa lumea medicală a vremurilor. Adesea, scrierile cele mai de preț ale acestuia vor fi preluate și atent analizate la catedrele de medicină din țară și străinătate, iar succesul va fi unul garantat. Vom studia cu atenție primele sale scrieri, iar analizele sale vor fi pertinente și pline de sens. Se naște la Caraș-Severin, iar medicina îl atrage din totdeauna. Prin urmare, decide să se mute la București și se înscrie la Universitatea Carol Davila, unde finalizează ca șef de promoție.
Reușește atunci să dea startul unor concursuri de logică interesante și își pune la bătaie toate abilitățile și aduce o contribuție extraordinară cercetărilor sale. Adesea, pornește în mai multe căutări peste hotare și culege fel și fel de informații utile. Călătorește în Franța, Germania și SUA, iar medicii pe care îi cunoaște aici îi vor schimba pentru totdeauna percepția asupra vieții. Este un ins plin de curaj și, în vremuri dificile pentru medicină, reușește să impresioneze și să exceleze în meseria sa.
Avea să lege legături de prietenie extraordinare, de-a lungul vremii, iar mai apoi să publice în alte state scrieri în colaborare cu profesorii pe care îi cunoaște și îi apreciază.
Anatomia omului este una dintre cele mai importante păți care aveau să preocupe omenirea încă de la începuturi. Din Evul Mediu și până în Antichitate, corpul uman avea să fie pe îndelete studiat și apreciat. Ulterior, în Renaștere, acesta va fi adulat și adus în fața mulțimii în reprezentări artistice, în piese de teatru sau în picturi. Totuși, partea medicală a anatomiei rămâne vreme îndelungată un real mister, fie din lipsă de resurse materiale, fie din neglijența și limitările intelectuale ale societății respective.
Astăzi, operațiile se fac cu cele mai moderne metode, iar medicii au la îndemână tehnologie de ultimă generație. Ei bine, în vremurile îndepărtate, doar dibăcia medicului și norocul, puteau salva un pacient cu o condiție gravă. În vremuri în care intervențiile se efectuau fără anestezie, ori licorile serveau drept leac pentru diverse maladii, anatomia omului era privită cu interes și un oarecare scepticism. E drept, corpul uman are capacitatea să se vindece singur, însă în unele situații, intervenția medicală este vitală.
Toate aceste aspecte sunt atent trecute în revistă de autorul nostru, iar succesul său va spori de la an la an. Cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație mondială și distribuită masiv nu doar pe teritoriul Europei. Numele lui Ranga stă astăzi între cei mai căutați scriitori de specialitate, iar lucrările îi sunt studiate în universități și școli de profil. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1990), Editura pentru Literatură (2001), Editura pentru Literatură (1975).