Nabokov este el însuși un „vrăjitor” al cuvintelor, al sintagmelor și al poveștilor inegalabile, care vor șoca și fascina, deopotrivă, o lume întreagă. Cunoscut pentru romanul Lolita, va lăsa o moștenire incredibilă literaturii universale. Izgonit, judecat și interzis, Nabokov renaște din propriile eșecuri și reușește să contureze opere de-a dreptul nemuritoare.
Este adevărat, „Lolita” este opera sa cea mai de preț, cea care i-a adus celebritatea și i-a încununat numele cu strălucire, însă înainte a existat un alt roman controversat.
„Vrăjitorul” este opera din tinerețe a lui Nabokov, încercarea ce mai târziu se va transforma in romanul „Lolita”. Curios este faptul că scriitorul nu a considerat nuvela suficient de bună pentru a fi publicată. Așadar, romanul va fi publicat la câțiva ani după moartea autorului și va șoca într-o mai mare măsură decât „Lolita”. Urmărind același tipar, cartea spune povestea unui bărbat necunoscut, care este urmărit de o obsesie din trecut. Astfel, trecut bine de prima tinerețe nu găsește bucurie în prea multe activități, își petrece timpul in parc ori lenevind pe la vreo crâșmă ponosită. Într-o zi o descoperă pe cea care îi va schimba viața și îi va încețoșa rațiunea.
Spre deosebire de Humbert, personajul din „Lolita”, vrăjitorul este împins de nebunie, ghidat de o forță străină lui, care îl determină să recurgă la fel și fel de metode pentru a se apropia de fetiță.
Bărbatul se căsătorește cu mama acesteia și așteaptă în umbră. Femeia se lasă sedusă ușor, acaparată de puterea de seducție a acestuia, dar și de potența financiară. Ușor, ușor, necunoscutul devine parte din familia fetei și încearcă din răsputeri să o atragă într-un joc absurd, fără cale de întoarcere. Când soția sa moare, bărbatul știe că are stăpânire deplină asupra adolescentei. De aici înainte începe o incursiune ciudată în mintea protagonistului, și, totodată, în mintea autorului.
Nebunia se dezlănțuie, inocența fetei îl atrage puternic pe protagonist, iar mintea sa elaborează tot soiul de planuri pentru a câștiga mai multă apropiere. Cartea este dramatică și, pe alocuri, revoltătoare. Perspectiva lui Nabokov este interesantă, dar greu de priceput de un simplu cititor.
Personajele sunt angrenate într-o lupta ciudată, fiecare ducând în spate alte gânduri și fiind măcinați de alte preocupări. Vrăjitorul vrea să cucerească, să stăpânească și să câștige lupta stranie în care a pornit, iar fata nu conștientizează exact ce se petrece, dar cumva simte pericolul ce o pândește. Finalul romanului este și el diferit de cel din „Lolita”, ba chiar are un impact emoțional mai puternic asupra audienței. Bărbatul este pierdut în întunericul minții sale bolnave, iar fata este victima unei tragedii pe care nu o putea evita.
În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții, dintre care amintim următoarele: Polirom (2011), Humanitas (2005).