Vladimir Tismăneanu, născut la 4 iulie 1951 la Brașov, este un politolog evreu-român stabilit în Statele Unite. Este profesor de științe politice la Universitatea din Maryland. În 2006, a fost președintele Comitetului Prezidențial Român de Analiză a Dictaturii Comuniste, iar din 11 aprilie 2007 este președintele Comitetului Consultativ Prezidențial Român pentru Analiza Dictaturii Comuniste. Specialist în teoria sistemului politic, politică comparată, analiză ideologică și mișcări revoluționare din secolul XX, Tismăneanu a devenit subiect de intense controverse după numirea sa, în aprilie 2006, în funcția de președinte al Comitetului Consultativ Prezidențial Român pentru Analiza Dictaturii Comuniste, ce a redactat raportul pe care Traian Băsescu l-a prezentat în plenul Parlamentului României din 18 decembrie 2006.
Cristian Vasile, cercetator la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” din Bucuresti a avut următoarele cuvinte de spus despre cartea lui Vladimir Tismăneanu: Cartea identifică particularitățile culturii politice comuniste a României, tipul specific de dictatură și surprinde bine conducerea Partidului Comunist Român din perioada interbelică până la mentalitatea din 1989 și extinderile postdecembriste. Vladimir Tismăneanu, inspirat mai ales de contribuțiile lui Robert C. Tcuker, profesor emerit la Universitatea Princeton, prin Fantoma lui Gheorghiu-Dej, a reușit să creeze un un adevărat manual despre cultura politică a comunismului în România, care se bazează pe lectura prin biografie. Totodată, cartea sa este atât un inventar comparativ al patologiilor politice caracteristice regimurilor comuniste, cât și un adevărat portret a doi dictatori, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu.
Mircea Mihăieș vorbește despre cartea lui Vladimir Tismăneanu ca fiind un studiu remarcabil al filosofiei politice, cu o noutate și prospețime uimitoare în investigațiile sale asupra spațiilor intelectuale interzise sistematic de intelectualii români. Fantoma lui Gheorghiu-Dej poate fi nucleul unei întreprinderi mai mari. Dar găsim în ea, într-o adevărată mise-en-abîme, liniile de forță ale unui discurs care caută să fie trasat. Complicitatea vinovată, temerile împărtășite și complexele de inferioritate împărtășite de majoritatea membrilor elitei politice românești postbelice s-au explicat prin atingerea subtilă în adâncurile adesea insondabile ale psihicului cuprins de magia neagră a comunismului. Acest volum poate fi citit și ca un tratat de demonologie politică.
Prima ediție a cărții a fost publicată de către Editura Univers în anul 1995, a doua ediție fiind publicată de către Editura Humanitas în anul 2008. Pe site-ul nostru puteți găsi cartea publicată de către editurile Humanitas și Univers.