Vladimir Tismaneanu - Stalinism pentru eternitate
Vladimir Tismăneanu, născut la 4 iulie 1951 la Brașov, este un politolog evreu-român stabilit în Statele Unite. Este profesor de științe politice la Universitatea din Maryland. În 2006, a fost președintele Comitetului Prezidențial Român de Analiză a Dictaturii Comuniste, iar din 11 aprilie 2007 este președintele Comitetului Consultativ Prezidențial Român pentru Analiza Dictaturii Comuniste. Specialist în teoria sistemului politic, politică comparată, analiză ideologică și mișcări revoluționare din secolul XX, Tismăneanu a devenit subiect de intense controverse după numirea sa, în aprilie 2006, în funcția de președinte al Comitetului Consultativ Prezidențial Român pentru Analiza Dictaturii Comuniste, ce a redactat raportul pe care Traian Băsescu l-a prezentat în plenul Parlamentului României din 18 decembrie 2006.
Mircea Cărtărescu îl consideră pe Vladimir Tismăneanu un Marcel Proust al comunismului românesc.
Stalinismul pentru eternitate este prima istorie cuprinzătoare a Partidului Comunist Român. Acesta urmărește originile organizației revoluționare clandestine, cândva minuscule, din anii 1920, prin anii puterii naționale din 1944 până în 1989 până la metamorfozele post-1989 ale membrilor săi. Vladimir Tismăneanu folosește documente pe care le-a descoperit în timp ce lucra în arhivele Partidului Comunist Român din București la mijlocul anilor 1990 și interviuri cu mulți dintre membrii de partid din epocile Ceaușescu și Gheorghiu-Dej, pentru a spune povestea captivantă a modului în care membrii Partidului Comunist Român au ajuns la putere ca exponenți ai Moscovei și au reușit să se transforme în campioni ai autonomiei. Tismăneanu analizează atât principalele evenimente din comunismul românesc, cât și rolul personalităților semnificative în istoria partidului. Aflând ascensiunea și căderea comunismului românesc în cadrul mișcării revoluționare mondiale, Stalinismul pentru eternitate arată că istoria comunismului dintr-o țară poate lumina dezvoltarea comunismului în secolul XX.
Tismăneanu discută momente semnificative din ultimele șase decenii ale comunismului mondial, inclusiv Războiul Civil Spaniol, Al Doilea Război Mondial, Komintern, Stalin și bolșevizarea partidelor comuniste din Europa de Est și destalinizarea. El examinează evenimente importante din afacerile internaționale din timpul guvernării lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989) – în special rolul României în conflictul chino-sovietic, Orientul Mijlociu, comunismul european și securitatea europeană. În cele din urmă, Tismăneanu identifică descendenții Partidului Comunist Român printre partidele și personalitățile politice actuale din România. Cuprinzând o perioadă lungă și complexă, această carte va interesa cititorii istoriei secolului al XX-lea și pe oricine este curios despre comunism și postcomunism.
Criticul literar Mircea Mihăieș numește cartea ca fiind fructul a douăzeci și cinci de ani de reflecție asupra comunismului românesc, cartea lui Vladimir Tismunianu este destinată să devină un clasic: Cea mai profundă și mai învățată istorie a sectei bolșevice iluminate din România de la origini până în zilele noastre.
Horia-Roman Patapievici relatează opera lui Vladimir Tismăneanu ca fiind istoria politică a comunismului românesc, consacrând o analiză intens etică și pasională în care competența istorică este strâns împletită cu afirmarea experienței personale și a dreptului emoției morale de a avea un cuvânt de spus în istorie Împreună. Stil analitic pasionat, el caută să determine publicul să exprime sentimentul că istoria secolului trecut a fost înecată în dispreț: bună sensibilitate morală.
Cartea a fost publicată în primă instanță în limba engleză sub numele „Stalinism for all seasons: a political history of Romanian communism” de către editura University of California Press în anul 2003, ulterior în anul 2005 a fost tradusă sub titlul “Stalinism pentru eternitate: o istorie politică a comunismului românesc” și publicată de către editura Polirom. În cadrul site-ului nostru puteți găsi cartea publicată de către editura Polirom.


sus