În istoria literaturii universale mulți au fost scriitori care au lăsat o moștenire culturală extraordinară, însă Somerset Maugham se numără printre aceia, puțini la număr, ale căror opere au fost ecranizare în pelicule de succes. Numele scriitorului ajunge rapid celebru în întreaga Europa, ajunge chiar cunoscut pe teritoriul SUA, iar filmele care au la baza romanele sale vor avea încasări record. Straniu parcurs pentru un tânăr care, în copilărie, nu părea să se remarce prin vreun talent anume. După multiple încercări pe piața liberă cu poezii pe diverse teme, Maugham își ia gândul de la cariera de scriitor. Se răzgândește însă după o vizită la Paris, loc în care își va găsi vocația și în care se va întoarce cu plăcere și câțiva ani mai târziu. Aici, pe pământ franțuzesc, reușește să dea naștere unor lucrări de proză scurtă demne de toată admirație, iar, mai apoi, își îndreaptă atenția către romane de mari întinderi. Cunoaște faima mondială cu „Vălul pictat”, iar de aici înainte cariera sa merge pe o pantă ascendentă.
Romanele sale variază ca tematică, iar autorul reușește să împletească în mod deosebit romantismul cu istoria și acțiunea cu drama la nivel redus. Deși, de regulă, are în centrul acțiunii un personaj masculin, trebuie subliniat faptul că scriitorul știe cum să pună în valoare și personajele de sex feminin.
Probabil nu este cea mai celebră scriere semnată de Maugham, însă acest roman autobiografic, intitulat inteligent „Bilanț” avea să investească măreața sa carieră. Volumul vede lumina tiparului în anul 1938 și este, după cum notam anterior, o carte de memorii pe care autorul le aduce în fața cititorului. Scris la vârsta de 64 de ani reprezintă cumva un testament literar al lui Maugham, care aduce în fața noastră toate experiențele trăite până la bătrânețe. Treptat, trecem prin copilăria sa, din care își amintește în mod straniu prea multe, apoi parcurgem adolescența plină de frustrări și ajungem la gloria deplină, trăită în perioada sa de maturitate. Fără să ne plictisească cu tot soiul de descrieri, reușește să ne capteze atenția într-un mod extraordinar și aproape că nu face niciun efort pentru asta. Înțelegeam acum măiestria de care dă dovadă și forța de evocare extraordinară pe care o cultivă. Observăm, de altfel, un personaj foarte inteligent, citit și școlit, trecut prin furcile caudine pentru a reuși în procesul de creație și devotat întru totul publicului său.
Cartea se vinde bine pe piața internațională, chiar va fi tradusă în mai multe limbi străine și reinterpretată de alți autori, care vor avea drept obiect de studiu personajul lui Maugham. Pe site-ul nostru, volumul poate fi găsit în următoarele ediții: Nemira (2006), Univers (1982), Garamond (1992).