Walter Lord, pe numele său real John Walter Lord Jr. s-a născut pe 8 octombrie 1917 în Baltimore, Statele Unite. Tatăl său care era avocat a murit pe când băiatul avea doar trei ani dar a lăsat în urmă dragostea pentru meseria sa. La vârsta de 7 ani, împreună cu mama și sora sa a traversat Atlanticul de la New York la Southampton pe nava RMS Olympic, geamăna Titanicului. Cât a fost în școală a participat la fiecare tabără ceea ce i-au adus numeroase premii și insigne pentru abilitățile sale practice. După liceu a hotărât să urmeze cursurile de drept ale Universității Princeton iar după absolvire s-au înscris la Yale. Nu după mult timp a trebuit să se înroleze în armată după atacul de la Pearl Harbour așa că în timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost funcționar de cod în Londra și secretarul agenției. Când această perioada agitată s-au termină a obținut masterul în drept iar în 1954a scris primul său roman istoric intitulat "Jurnalul Fremantle". La doar un an distanță va publica best-sellerul "A night to remember" ce descria în detaliu scufundarea Matei nave Titanic.
Autorul moare pe 19 mai 2002, la 84 de ani, răpus de boala Parkinson dar lasă în urma o colecție de romane istorice pe care nimeni nu le putea scrie mai bine.
Romanul istoric "Victoria de la Midway" a fost publicat pentru prima dată în limba engleză în 1967. La numai 5 ani diferența apare și în limba română la editura Politică în varianta broșată sau cartonată.
Cea mai interesantă parte la această carte este faptul că suntem transpuși în două perspective: Japonia și Statele Unite, autorul fiind neutru. Cel mai mult se concentrează pe comandanții și victimele ce au avut de suferit, acestea fiind readuse la viață și animate. Citând și intervievând sute de participanți, Lord ne dă impresia că el însuși a fost acolo datorită ideilor clare exprimate prin cuvinte simple dar apăsătoare.
Cele mai mari probleme în bătălie au fost dorința amiralului Yamamoto de a pune capăt flotei americane odată pentru totdeauna și găsirea spărgătorilor de coduri care și-au construit planul cu luni în avans. Deși doar o mică parte din plan a fost descoperită, a fost suficient pentru americani încât să îi aștepte la 900 de metri de Hawai, la Midway. 8 atacuri aeriene au fost respinse și astfel și-au pierdut viața zeci de piloți americani însă al 9-lea atac a fost cel câștigător. Acesta a distrus trei portavioane japoneze în doar 6 minute ceea ce fost o mare surpriză pentru toată lumea cu toate că exista experiență Pearl Harbour ce a demonstrat ce înseamnă puterea americană.