Walter Scott, născut la 15 august 1771, în Edinburg (Anglia), a fost un celebru scriitor scoțian. A fost primul autor de limbă engleză, care a avut o carieră internațională în timpul vieții, având foarte mulți cititori în Europa, Australia și America de Nord.
"Dacă un străin inteligent ar fi întrebat care este cea mai variată și mai frumoasă dintre provinciile Scoției, ar răspunde probabil că este comitatul Perth.", asa începe unul dintre cele mai populare romane ale lui Walter Scott, intitulat "Frumoasa din Perth". Povestea, care se desfășoară la finele secolului al XIV-lea, povestește cum se naște o rivalitate amară între pretendenții lui Caterina Glover, "frumoasa" din titlul cărții, renumită pentru minunăția și evlavia ei. Apărut în anul 1828, în perioada deplinei maturități de creație a scriitorului, romanul aparține ciclului "Cronicile Canongate", care mai cuprinde "Văduva din Țara de sus", "Ce doi văcari", "Fiica doctorului, etc.", având la bază, după cum declara chiar autorul, insatisfacția față de modul în care erau prezentate neamurile gaelice din Scoția, într-un șir de documente nu de mult publicate, care nu au reușit să dea și o "descriere a moravurilor acelor neamuri" - după cum constată autorul. Pentru a completa această "lacună", Walter Scott își propune să le dea viață într-un roman. Sunt în conflict în Scoția acelui timp regele și nobilii, nobilii între ei, nobilii și orășenii, clanurile de munteni între ele, clanurile și regalitatea, etc. Acțiunea romanului este localizată temporar într-un moment de criză al regalității. O primă dovada a acestui lucru o face Caterina Glover, cea mai frumoasă fată din Perth, care deși este doar fiică de mănușar, neaparținând regalității sau nobilimii, refuză toate avansurile tinerilor nobili și ale însuși prințului moștenitor, încurajată fiind chiar de tatăl ei, ascultând cu sfințenie sfaturile înțelepte ale acestuia: "Așa am trăit noi, fiica mea: muncind pentru a ne agonisi pâinea și luptând pentru a o apăra. Eu nu vreau un ginere care să-și închipuie că prețuiește mai mult decât mine; tu trebuie să ții seamă mereu că ești de un rang prea inferior ca să fii soția unor lorzi și cavaleri și prea nobilă ca să le fii ibovnică". Conflictul izbucnește atunci când ducele de Rothsay, prințul moștenitor, vestit pentru isprăvile sale în slujba amorului, organizează răpirea Caterinei. Însă, tentativa eșuează datorită vitejiei fierarului Henry Gow - logodnicul ca și oficial al fetei, care reușește să-i alunge pe amorezii nocturni, reținând ca și garanție mâna lui Sir John Ramorny, omul cel mai credincios al lui Rothsay. În finalul povești, Caterine și Henry, după ce înfrâng toate piedicile, se vor căsători și vor fi fericiți. În rest, situația generală rămâne incertă. Conflictele între nobili vor continua, lor adăugându-li-se grave disensiuni în rândul Bisericii.
În romanul "Frumoasa din Perth", această "poezie" a naturii și a oamenilor, în acest fond etern al sensibilității umane se află unul dintre secretele actualității operei lui Walter Scott. "Opera sa a păstrat un farmec și o tinerețe unice. Modele literare și variațiile gustului nu au atins-o. Acceptată sau nu de către spiritele 'aristocrate' și de criticii literari, ea a ramas în tot acest timp, o operă într-adevăr populară. Ea a intrat, aproape în întregime, în tezaurului literaturii permanente" - spunea criticul literar francez Louis Cazamian.
Cartea "Frumoasa din Perth" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în trei ediții, și anume: Scoalelor Craiova (1943), Minerva (1975) și Racul (1992).