Wilkie Collins a fost adesea comparat cu Edgar Allan Poe. Comparația este justă dacă ne gândim că ambii au fost printre primii autori care s-au încumetat să scrie romane polițiste.
Deși Collins a scris și alte genuri literare, ba chiar a cochetat cu romane istorice, va cunoaște succesul internațional cu manuscrisele sale pline de mister și acțiune.
„Femeia în alb" avea să cunoască lumina tiparului în 1860, ulterior fiind retipărită și adnotată. La câțiva ani de la apariție, casele de producție de la Hollywood au obținut drepturi pentru a aduce pe micile ecrane o mini-serie inspirată din roman.
Acțiunea se petrece în jurul lui Walter, renumit profesor de desen, îndrăgostit de Laura, eleva sa. Femei, deși căsătorită, îi împărtășește sentimentele, iar între cei doi pare să se concretizeze o legătură strânsă. Lucrurile merg pe un făgaș normal până în momentul în care Walter află despre existența unei misterioase femei în alb, care pare a bântui conacul. Identitatea acesteia nu este dezvăluită, se știe doar că femeia respectivă nu este moartă, deci nu bântuie asemenea strigoilor sau fantomelor. Așadar, cine este acesta prezență stranie? De unde a apărut și cum va influența ea viețile celorlalți participanți la acțiune?
Un complot meschin va aduce o schimbare de situație nemaiîntâlnită, iar Laura dispare în mod suspect. Când aceasta este declarată moartă, Walter aproape că își pierde mințile.
Mai târziu, aflăm că femeia este captivă într-un sanatoriu, iar locul în societate îi este uzurpat de femeia în alb. Walter vrea să afle adevărul și pornește într-o incursiune contra cronometru pentru a descoperi adevărul. Bărbatul nu înțelege ce se petrece, iar apariția în peisaj a celeilalte îl tulbură peste măsură.
Collins construiește un adevărat spectacol literar, îmbinând suspansul cu intriga grea a romanului. La un moment dat, cititorul se pierde în detalii și devine obsedat de cunoaștere, de dorința de a afla rezolvarea acestui puzzle mortal.
Este cumva o capcană pentru Walter? Care este legătura dintre Laura și femeia în alb? Cine a ocupat locul celeilalte? Va reuși Laura să scape cu viață din acest labirint? Collins ne determină să reflectăm asupra acestor aspecte și să devorăm astfel cartea. Însetați de descoperirea adevărului, fascinați de întreaga poveste și intrigați de comportamentul eroilor, ajungem spre un final năucitor. Când femeia în alb moare în urma unui atac de inimă, lucrurile se complică, iar misterul este departe de a fi elucidat.
De aici înainte, Walter se transformă într-un detectiv, aproape atins de nebunie și mânat de obsesia de a rezolva cazul. Într-un decor aproape ireal, cu accente dramatice, familia Laurei se destramă, iar peste întreaga operă domnește un aer sumbru.
Iubitorii literaturii de suspans, vor găsi în anticariatul nostru mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Aldo Press (2005), Alcris (2007), Valahia (1992), Asociația Cartea (1993).