Despre William Diehl
Cunoscut pentru carti ca Fiinta raului sau Masinaria lui Sharky, romane ce au fost transformate si in filme, William Diehl a fost jurnalist si fotograf, creandu-si cariera scriitoriceasca tarziu, dupa 50 de ani, in ultimele trei decenii ale vietii - a trait pana la 81 de ani, murind in 2006 - scriind noua romane de succes, in povestile carora se gasesc din plin crime, lacomie, seductie. Autorul a afirmat ca experientele pe care le-a trait in timpul celui de-al DoileaRazboi Mondial i-au fost sursa de inspiratie pentru lucrarile sale. A intrat in Corpul de Aviatie al Armatei cand avea 17 ani, mintind in privinta varstei sale, si participand la lupta tragand cu mitraliera de la bordul unui avion B-24.
Dupa razboi, a urmat cursurile Universitatii din Missouri si a obtinut licenta in scriere creativa si istorie, iar in 1949 s-a mutat in Atlanta, unde s-a angajat la ziarul Atlanta Journal-Constitution, cu care a colaborat pana in 1955, dupa care a fost ziarist pe cont propriu o perioada, inainte de a deveni editor la revista Atlanta, invatand singur sa faca fotografii care sa-i insoteasca articolele. A lucrat si ca fotograf freelancer ulterior. La mijlocul anilor 1960 l-a insotit ca fotograf al Agentiei de Informatii SUA pe Martin Luther King; intr-o noapte a anului 1967, in Mississippi, doi atacatori i-au taiat gatul cu o lama de ras, eveniment care i-a lasat o cicatrice de 15 centimetri.
Momentul in care s-a decis sa treaca cu adevarat la ocupatia de scriitor a fost la aniversarea sa de 50 de ani, cand a primit cadou un tort de inghetata in forma de masina de scris, aluzie la vechiul sau vis de a deveni romancier. Nu avea in acel moment o slujba stabila si era la a doua casatorie, iar anii de experienta nu pareau sa poata fi tradusi in ceva substantial de aratat lumii. Tortul de inghetata s-a topit, nefiind mancat la timp, imaginea transformarii masinii de scris intr-o masa diforma parandu-i-se lui William Diehl ca este metafora perfecta pentru viata sa. Din ziua urmatoare si-a vandut toate camerele foto si s-a apucat de ceea ce va fi ultima sa profesie.
Ideea povestii cartii Masinaria lui Sharky i s-a ivit pe cand era jurat, cartea aparand in 1978 si avand ca teme coruptia, sexul si crima, care creeaza o retea complicata pe care un detectiv trebuie s-o descurce, calatorind pe intreg mapamondul. Fiinta raului a avut acelasi traseu, de la roman de succes la film de succes, punandu-l in prim plan pe Martin Vail, un priceput avocat care accepta un caz ce pare lipsit de posibilitati de victorie. In 2002 a aparut ultimul roman al lui William Diehl, Eureka. Scriitorul era la a treia casatorie, avea cinci copii si opt nepoti, cauza mortii sale, in 2006, fiind un anevrism al arterei aorte. Lucra la un nou roman, Seven Ways to Die - Sapte moduri de a muri -, cartea fiind, totusi, terminata, pe baza manuscriselor, a notitelor si a schitarii capitolelor lasate in urma, de catre colegul sau, Kenneth Atchity, si publicata in 2012.