William Diehl, cunoscut scriitor, jurnalist și fotograf american, s-a născut în Jamaica, New York, în data de 04 decembrie 1924. A activat în Forțele Militare Aeriene Americane în timpul celui de-al doilea război mondial.
A început să scrie la vârsta de 50 de ani, publicând primul său roman, Mașinăria lui Sharky, în anul 1978, acesta devenind la scurt timp un bestseller internațional, fiind ecranizat în anul 1981, cu Burt Reynolds în rolul principal.
Ulterior, Diehl a scris alte 8 romane, după cum urmează: Cameleonul (1981), Huliganii (1984), Calul thailandez (1987), 27 (1990), Ființa răului (1993), Chipul răului (1995), Domnie în iad (1997), Eureka (2002), devenite populare datorită intrigilor alimentate de crime, lăcomie și dragoste.
Ființa răului, prima carte a seriei "Trilogia Răului", publicată în anul 1993, este un thriller psihologic terifiant, care explorează crima, natura umană și tulburarea de personalitate multiplă.
Acțiunea romanului se petrece în Chicago, unde arhiepiscopul Richard Rushman, supranumit Sfântul din Lakeview Drive, este găsit ucis, mutilat și dezmembrat în casa parohială. La scurt timp după descoperirea macabră este găsit și cel care va deveni principalul suspect, Aaron Stampler, un tânăr de 19 ani.
Cu un chip aproape îngeresc, cu ochii măriți de teamă, acesta stătea ghemuit pe podeaua confesionarului, cu părul, fața, mâinile și îmbrăcămintea pline de sânge, strângând în pumnul drept un cuțit mare de bucătărie, mânjit de sânge, șoptind încontinuu: "n-am făcut nimic, mamă, n-am făcut nimic".
În raportul oficial, dat publicității în dimineața zilei în care s-a produs crima, se anunța că Aaron, poreclit de poliție "Măcelarul", fost rezident al internatului Savior House și unul dintre "reabilitații" favoriți ai arhiepiscopului Rushman, a fost arestat, fiind acuzat de crimă prin mutilare asupra prelatului catolic.
Pare un caz de crimă ușor de închis, cu toate dovezile prezente, asta până în momentul în care apare Martin Vail, un renumit avocat al apărării, căruia i se înmânează dosarul pro bono al lui Aaron, aparent fără speranță. Acest lucru, însă, nu îl împiedică pe Vail să-și dedice toate resursele acestui caz. Pe măsură ce înaintează în analiza cazului, psihologul din echipa sa face o descoperire uluitoare: Aaron suferă de tulburări ale personalității multiple de tip disociativ și de schizofrenie psihotică.
La finalul cărții, când părea că lucrurile s-au așezat, când Aaron îi mulțumea avocatului pentru tot ce a făcut pentru el, Roy, alter ego-ul tânărului, îi pune o întrebare lui Veil, ce avea să-l bântuie mult după aceea: "și dacă, de fapt, Aaron n-a existat niciodată?".
Ființa răului este o poveste foarte bine concepută, care curge de la început până la final, fără a deveni monotonă sau a devia de la subiect. Focusul nu se pierde niciun moment, dezvăluirile despre Aaron, arhiepiscop și despre crima în sine sunt făcute într-o progresie logică, încetul cu încetul, fiecare piesă legându-se cu cele apărut anterior, lăsând povestea să se desfăsoare într-un mod natural.
Cititorul nu este lăsat să se plictisescă, romanul fiind presărat cu numeroase întorsături de situație, care fac povestea interesantă, obligând cititorul să meargă puțin mai departe, dar nu atât de mult încât să devină derutat sau să piardă din vedere povestea generală.
Personajele care compun romanul sunt construite cu mare grijă, fiecare având un loc unic în poveste, și chiar dacă distribuția este mare, fiecare personaj, chiar și cele pe care le întâlnim o singură dată, are ceva de oferit poveștii, ajutând-o să înainteze.
Romanul a avut parte de o ecranizarea de excepție, lansată în anul 1996, avându-i în rolurile principale pe Richard Gere și pe Edward Norton.
Cartea "Ființa răului" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, după cum urmează: Rao (1993) și Rao (2001).