William Faulkner este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori englezi ai tuturor timpurilor, iar scrierile sale se regăsesc intre cele mai citite lucrări ale literaturii universale. Numele englezului este așezat astăzi între cele mai strălucitoare și mai puternice nume pe care literatura ni le-a oferit. Romanele lui Faulkner sunt parcă rupte din realitate, au un cadru istoric și temporal bine conturat, iar eroii sunt autentici și curajoși. Scrierile englezului sunt pline de culoare, de romantism și de metafore deosebite.
Acțiunea romanului de față se desfășoară rapid, una de la primele pagini suntem prinși într-o lume pe care nu o cunoaștem, dar pe care dorim să o descoperim. „Casa cu coloane” este o lucrare curajoasă, menită să ne surprindă și să ne încânte cu fiecare pasaj. Totuși, trebuie spus, că Faulkner a dezvoltat o obsesie pentru Mississippi, iar acțiunea multor scrieri de ale sale se va desfășura aici. America tuturor posibilităților este acum portretizată diferit, plină de nuanțe cenușii și departe de strălucirea care va urma peste zeci de ani.
Opera are în centrul acțiunii o femeie, Linda, care reușește cumva să spargă toate tiparele clasice de până acum. In jurul femeii se țese o adevărată aventură, iar nebunia este pe punctul de a exploda la fiecare pasaj. Totuși, Linda este un personaj grav, diferit și plin de complexe, care reușește să ne schimbe percepția asupra societății americane. Adesea, întâlnim câteva personaje secundare, care au rolul de a întregi tabloul final și de a împrospăta aerul romanului. Eroina neînfricată ne va ajuta să pornim în aceasta călătorie și să îi împiedice alături în afara obstacolelor pe care le întâlnește.
Romanul este convingător, bazat cumva pe memoriile autorului, pe însemnările de călătorie ale acestuia și pe inspirația extraordinară de care dă dovadă. Personajele se perindă prin cadru și lasă urme adânci în mintea cititorului avid să afle ce se petrece, dar surprizele vor fi multe și abia spre final vom afla ce a plănuit autorul pentru noi. Câteva trimiteri către literatura veche ne vor determina să analizăm mai îndeaproape jocurile artistice și literare ale autorului. Mai apoi, observăm o asemănare puternică între această scriere și alte romane semnate de Faulkner.
Lucrarea este tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar, mai târziu, ajunge să fie adaptată pentru piese de teatru și chiar pentru benzi desenate. Succesul va fi neașteptat pentru autor însuși, care nu speră să îi fie măcar publicată opera. „Casa Cu coloane” va servi și pentru un scenariu de film, iar ecranizarea adusă in fața publicului va încânta și va șoca în același timp. Cartea ajunge pe piața de carte și se epuizează numaidecât, fapt pentru care editura este nevoită să suplimenteze stocurile. Astăzi, lucrarea poate o găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Editura pentru Literatură Universală (1968), RAO (2003).