Celebru prozator american, cunoscut în întreaga lume pentru scrierile sale cu aspecte gotice, Faulkner avea să câștige premiul Nobel pentru literatură și să devină altfel unul dintre cei mai apreciați scriitori ai tuturor timpurilor. Operele sale nu sunt însă destinate oricui, ci unui public select, care deține capacitatea necesară pentru a-l putea înțelege. Căci, autorul este dominat de un umor negru ieșit din comun, măcinat de propriile experiențe și dornic să arate lumii și partea urâtă a paharului.
„Pe patul de moarte” apare pentru întâia oară în anul 1930 și reprezintă odiseea tulburătoare a familiei Bundren din Mississippi. Membrii familiei duc o luptă îngrozitoare pentru a împlini ultimele dorințe ale personajului central, Addie. Aceasta, aflată pe patul de moarte dorește să fie înmormântată în ținutul natal. Cel de-al cincilea roman al lui Faulkner, avea să aducă o schimbare în literatura universală, avea să revoluționeze cultura internațională.
Addie, soție și mamă, nu vrea să părăsească această lume fără să își ia rămas bun de la toți apropiații. Odiseea lui Faulkner este de-a dreptul stranie la prima vedere, iar povestea personajului principal este redată indirect prin intermediul celorlalți participanți la acțiune. Observăm, prin urmare, modul în care Addie este percepută de restul familiei, de prieteni, de cunoscuți, de străini ori de ea însăși. Fiecare portret este diferit, cu accente dramatice sau încadrat într-o aură de mister și sensibilitate. Pentru unii, pierderea lui Addie reprezintă o catastrofă, ceva de neimaginat. Pentru alții, Addie nu a fost de o însemnătate extraordinară, iar trecerea sa în neființă îi lasă reci.
Faulkner are talentul incredibil de a pune în scenă scene de un umor negru ieșit din comun. Scriitorul conturează pătimaș imaginea muribundei și raporturile pe care ceilalți le au cu aceasta. Am putea afirma, fără teama de a greși, că romanul este de-a dreptul înspăimântător pe alocuri, amuzant câteodată și realist în mare parte. Căci, Faulkner descrie o etapă esențială a vieții tuturor, un episod pe care, la un moment dat, cu toți îl vom cunoaște.
În fond, scriitorul dorește, prin capodopera sa, să imortalizeze imaginea întregii lumi, filtrând evenimente și prezentând personaje care, la prima, par cumva deformate, străine, ignorante. Unele scene ale cărții vor avea un impact major asupra psihicului cititorului de rând, cartea lui Faulkner de nefiind adresată publicului larg. Pasajul în care unul dintre copiii femeii meșterește sicriul mamei sale este, probabil, cel mai marcant din întreaga scriere. Mai târziu, câteva confesiuni fără noimă ale eroinei au menirea de a înfricoșa audiența, dar și de a spori intriga.
Opera a fost tradusă în peste 50 de state și adaptată pentru pelicula cu același nume din 2013, în regia lui James Franco. În rafturile anticariatului nostru găsiți numeroase ediții ale cărții, dintre care amintim: Cartea Românească (1972/1987), Univers (2002), RAO (2012).