William H. Calvin s-a născut pe 30 aprilie 1939 în orașul Kansas și încă din copilărie a fost pasionat de știință. Așa ajunge să fie profesor universitar la Washington și un neurofiziolog de succes, să nu mai spunem și de faptul că este printre primii ce au discutat teoria darwinistă și schimbarea climatică de pe glob. Totul a început de la topor, acel obiect pe care omenirea îl folosește din cele mai vechi timpuri ca armă sau unealtă. El a observat cum de-a lungul secolelor toporul a căpătat o altă formă și omul a început să îl folosească pentru diverse lucruri și a decis să scrie despre asta. În 1980 publică alături de George A. Ojemann "În interiorul creierului" și încet încet reușește să își ducă numele pe cele mai înalte culmi. După câteva cărți în care a scris toate cunoștințele sale, a decis să încerce și pe partea de climă iar din 2008 a început o serie în acest sens.
Cartea "Cum gândește creierul" a fost publicată pentru prima dată în 1996 la editura americană Basic Books. În limba română apare la editura Humanitas în 1998 și 2006.
Totul începe cu ceea ce stă la baza creierului: evoluția biologică, etologie și limbaj, ceea ce denotă că al nostru creier este o entitate de sine stătătoare. Conștiința și inteligența sunt două sisteme total diferite dar cu ajutorul lor creierul a evoluat de-a lungul anilor. Nici măcar nu este nevoie să facem diferența dintre omul de acum și cel din anul 1200 pentru că diferența este observabilă între noi și bunicii noștri. Pentru a înțelege inteligența avem de analizat cum a reușit creierul să evolueze atât de mult, prin ce procedee biologice și externe a reușit să capete asemenea puteri acum. Procesul explicat de Darwin pe acest segment nu numai că explică cum a reușit creierul să ajungă în ultima sa formă, dar și cum el reușește să ia decizii și să gândească așa de repede pentru noi. Nu trebuie să cunoști științele exacte pentru a înțelege, autorul dedică această carte tuturor și le oferă desene și analogii pe care chiar și un copil le poate desluși. Chiar dacă este o carte din secolul trecut, ultimul capitol îi este dedicat inteligenței artificiale care nu era la modă pe atunci și surpriză, astăzi este prezentă peste tot. Creșterea inteligenței se poate realiza și prin calea artificială, există aparatură ce poate crește IQ-ul sau modifica sinapsele, însă asta e o altă poveste.
Important este că veți învăța cum creierul nostru este o entitate de sine stătătoare, un motor al întregului corp și un loc misterios. Cele 8 capitole vă vor prezenta cum și animalele pot fi inteligente, cum evoluția nu se va sfârși niciodată și ce trebuie făcut în continuare, așa că luați-vă un caiet și începeți să notați ideile principale.