Despre William Shakespeare
Pe Stratford-upon-Avon s-a nascut la 23 aprilie 1564 cel ce urma sa devina cel mai mare scriitor de limba engleza al lumii. Data nasterii lui William Shakespeare nu este certa, a botezului insa este dovedita documentar: 26 aprilie. A murit in aceeasi zi de aprilie in care se nascuse, la varsta de 52 de ani. Se casatoreste de la 18 ani cu Anne Hathaway, cu care va avea 3 copii: Susanna, Judith si Hamnet, ultimii doi fiind gemeni.
Intra in lumea teatrului londonez ca actor, scriitor si coproprietar al unei trupe de teatru numita The Lord Chamberlain's Men. Trupa este luata in grija regelui James I si devine notorie, schimbandu-si numele in The King's Men.
Inceputul lucrarilor sale l-a constituit prelucrarea pieselor unor alti autori, carora le modifica nu doar structura, ci le adauga un grad inalt de profunzime de gandire. Urmeaza sa creeze lucrari originale, cu mesaje morale si filosofice adanci, in care face tabloul unor structuri de personalitate universale. Primele sale piese au fost comedii si drame istorice, dupa care a scris tragedii si tragicomedii; de asemenea, William Shakespeare este considerat poetul national al Angliei. Inca din timpul vietii piesele sale au fost jucate pe scena teatrului The Globe, unul dintre cele mai populare locuri ale epocii. Lucrarile sale sunt semnificative si in zilele noastre, fiind traduse in aproape toate limbile lumii si jucate mai des decat ale oricarui alt dramaturg. Influenta sa se resimte pana si in familiaritatea cu care sunt utilizate unele sintagme din operele sale, <A fi sau a nu fi...>, de pilda.
Shakespeare a folosit cel mai frecvent versul alb si pentametrul iambic - cinci iambi formati din cate doua silabe, una neaccentuata urmata de una accentuata. Stilul duce el insusi la ideea de teatralitate. A innoit limba engleza si a inventat mii de cuvinte, frecvent din combinarea unor termeni de origine engleza, franceza si latina. A folosit cu gratie tehnici expresive ce ii releva profunzimea gandirii, cum este monologul pentru a descrie gandurile unui personaj, a crea cadrul piesei sau a dezvalui intriga; poate fi artistic folosita pentru a dezveli gandurile unui personaj pe care celelalte personaje nu le cunosc. Isi perfectioneaza continuu stilul literar intr-un mod care isi obliga cititorii sa completeze ei insisi semnificatiile ascunse.
Interesant este cum Shakespeare reuseste sa creeze profilurile psihologice ale personajelor sale astfel incat, desi acestea fac acte reprobabile, cititorii (sau spectatorii pieselor) pot, totusi, sa-i compatimeasca. In plus, in lucrarile sale, nu face referire numai la membrii claselor sociale superioare, cum era obiceiul vremii, ci tipologizeaza orice caracter al persoanelor ce puteau citi lucrarile sale sau veni la teatru. Acesta este motivul pentru care cartile lui William Shakespeare sunt apreciate si astazi, caci omul ramane, in esentele lui, supus patimilor si slabiciunilor sau deasupra lor, indiferent de timpuri.