Arhicunoscuta tragedie a lui Shakespeare avea să devină legendară, fiind publicată pentru întâia oară în 1601 și reprezentată pe scena marilor teatre din întreaga lume. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale operei, dintre care amintim: Albatros (1974), Biblioteca pentru toți (1955), Adevărul Holding (2009), Ștefan (2006).
Tragedia lui Hamlet, acest prinț nebun al Danemarcei, avea să se nască din încercarea sa de a cuceri absolutul. Cine-i Hamlet, de fapt? Este cumva acel erou atipic al vremurilor demult apuse, ori acel cavaler care luptă pentru dreptate, cuceriri și stăpânire? Ori luptă pentru iubire sau în numele credinței? Răspunsul este clar negativ. Căci Hamlet este un neînțeles, un geniu absolut, măcinat de gânduri și întrebări rostite în grabă, dornic de răzbunare și avid de recunoaștere.
Elementul declanșator al nebuniei prințului este moartea regelui Hamlet, care acum pare că ar da târcoale castelului Elsinore. Moartea subită a majestății sale avea să schimbe lucrurile la curte, iar tronul este preluat de fratele regelui, Claudius, care se căsătorește cu regina Gertrude.
Vizitat adesea de fantoma părintelui, Hamlet este convins că unchiul său este adevăratul asasin al regelui și plănuiește o răzbunare împotriva acestuia. Cuprins de gesturi maniacale, măcinat de îndoieli și frici, cuprins de ură, Hamlet pune la cale un adevărat spectacol pentru a-și duce planul la bun sfârșit.
Shakespeare pune în scenă o tragedie absolută, conturând extraordinar societatea vremurilor și portretizându-și incredibil eroii. Hamlet se află în centrul acțiunii, iar faptele sale vor intra în legendă. Nebunia prințului, goana spre îndeplinire țelului meschin și lupta acestuia cu celelalte personaje sunt doar câteva elemente care vor impresiona cititorul.
Limbajul greoi, acțiunea desfășurată pe mai multe planuri narative ar putea îngreuna lectura. Pe de altă parte, intriga palpitantă și răsturnările de situație nu ar lasă indiferent nici cel mai leneș cititor. Personajele lui Shakespeare sunt deosebite, ascund secrete tulburătoare și dețin o forță psihologică nemaiîntâlnită. Imaginea unor descendenți ai regelui cuprinși de pierzanie și avizi de putere, poate fi interpretată și ca o portretizare a societății în care a trăit autorul.
Nebunia de la curtea Danemarcei se răsfrânge în atitudinea lui Hamlet, care este din ce în ce mai tulburat. Carnavalul pus în scenă de acesta nu dă rezultatele dorite, iar prințului își vede ruinat planul ucigaș. Finalul operei încununează tragedia unei națiuni, nu doar a unei curți de nobili.
Shakespeare are puterea de a aduce în prim plan o filosofie diferită, o cuvântare despre destin, moarte și tragedie. Englezul va revoluționa literatura universală prin scrierile sale și va inspira autorii contemporani.
Tragedia lui Hamlet va dăinui peste veacuri, iar capodopera lui Shakespeare va fi reinterpretată, adnotată, repovestită și adaptată de nenumărate ori.