Tragedia “Romeo și Julieta”, “Romeo and Juliet”, în limba engleză, de William Shakespeare, a apărut în anul 1597, în Londra, la editura lui John Danter, fiind o operă în care se împletește romantismul cu tragismul, având parte de o poveste în care două personaje din două familii rivale, ajung să se iubească în secret, iar toată această iubire interzisă ajunge să ducă la o moarte de un romantism care a rămas în istorie până astăzi, povestea celor doi îndrăgostiți fiind una dintre cele mai emblematice povești de dragoste de pe mapamond.
În România, opera apare în volum în anul 1922, la editura Casei Școalelor, din București, având o traducere realizată de Mihail Dragomirescu.
Printre alte edituri care au publicat opera, putem aminti de editura Librariei Universala Alcalay and Co, din colecția Biblioteca pentru toți, 1927, în format broșat, editura Tineretului, din colecția Biblioteca Școlarului, 1956 și 1960 în format broșat, editura Steaua Nordului, 1996, ediție bilingvă, în format broșat, editura Regis, 2000, în format broșat, editura Adevărul Holding, din colecția Adevărul – 100 de opere esențiale, 2009, în format cartonat sau editura Litera, 2018, în format cartonat.
William Shakespeare, s-a născut la data de 23 aprilie 1564, în orșelul din comitatul Warwickshire, din regiunea West Midlands, Stratford-upon-Avon, Regatul Unit, fiind considerat cel mai mare scriitor de literatură engleză.
De-a lungul vieții, a scris 38 de piese de teatru, peste 150 de sonete și 2 poeme narative de proporții vaste, fiind cel mai tradus scriitor din lume, piesele și poemele sale fiind citite și jucate în aproape toate limbile vorbite pe planetă.
Datele despre educația celebrului dramaturg, nu sunt foarte bine cunoscute, însă biografii susțin că acesta ar fi urmat cursurile Școlii New King din Stratford, iar studiile liceale au fost marcate de un studio intens al gramaticii limbii latine și de către studierea limbilor clasice.
Primul contact cu teatrul îl are în anul 1592, asta rezultând din puținele documente descoperite, acesta făcând parte din viața teatrală a Londrei.
Mare parte din piesele de teatru au fost publicate în timpul vieții lui William, fiind puse în scenă la teatrul Globe, foarte cunoscut în vremea aceea.
Printre cele mai cunoscute opere semnate de William Shakespeare, putem aminti de “Regele Ioan”, “Richard al II-lea”, “Henric al IV-lea”, “Henric al V-lea”, “Henric al VI-lea”, “Richard al III-lea” sau “Henric al VIII-lea”, “Hamlet” sau “Mult zgomot pentru nimic”.
Tragedia “Romeo și Julieta” de William Shakespeare reprezintă una dintre cele mai importante și mai cunoscute tragedii cu accente romantice din istoria literaturii mondiale, fiind arhicunoscută la nivel mondial, pusă în scenă pe marile scene ale lumii, precum și tradusă în aproape toate limbile de circulație internațională.
Tragedia este împărțită în cinci acte care arată în principal conflictul dintre două familii rivale din Verona, Italia și anume familiile Montague și Capulet, un conflict care dăinuia de foarte mult timp.
Astfel, în primul act, lordul Capulet se ocupă de organizarea unui mare dineu la care invită foarte multe persoane de vază și doamne frumoase din familii nobile, iar la acest dineu cei care nu aveau voie să participe erau bineînțeles cei din familia rivală, Montague. Chiar dacă nu avea voie, Romeo, fiul lordului Montague, ține să participe, folosindu-se de o mască, pentru a o întâlni pe femeia mult iubită, Rosalinda, însă aici o întâlnește pe Julieta, fiind atras instantaneu de aceasta.
Cei doi se îndrăgostesc la prima vedere chiar dacă nu se cunosc și nu își dau seamă din ce familii provin, iar în cel de-al doilea act, Romeo începe să încalce toate interdicțiile și merge la Julieta, acolo unde plănuiește căsătoria cu aceasta, căsătorie pe care Friar Laurence, o realizează. În actul trei lucrurile escaladează atunci când Romeo îl omoară pe Tybalt din familia rivală, iar prințul Escalus decide să îl expulzeze pe Romeo din Verona.
Între timp, tatăl Julietei pune la cale căsătoria acesteia cu Paris, însă Julieta nefiind de acord, pune la cale un plan împreună cu Friar Laurence, plan prin care aceasta putea scăpa de căsătorie cu ajutorul unei poțiuni care simula moartea, iar tot acest plan se dovedește a fi un eșec când Romeo revine din exil.
Acesta îl ucide pe Paris și găsind-o pe Julieta moartă, ingeră și el otravă și o sărută murind lângă aceasta.
În final, Julieta, revenind la viață după efectul poțiunii și observându-l pe Romeo fără viață, alege să se sinucidă și ea la rândul ei pentru a fi alături de iubitul Romeo pentru totdeauna.
Opera a fost ecranizată în mai multe rânduri, una dintre cele mai de seamă ecranizări fiind cea din anul 1968, în regia lui Franco Zeffirelli, avându-i în rolurile principale pe actorii Leonard Whiting, în rolul lui Romeo sau pe Olivia Hussey, în rolul Julietei.