Filtre:
Edituri
 Minerva(4) Pentru Literatura Universala(3) Editura pentru Literatura Universala(2) Univers(2) Leda(2) Lider(1) Garamond(1) Litera(1) Romcart(1) Editura pentru Literatura(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (3)  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19652012
Limba
 Romana(18)
Coperti
 Brosate(10) Cartonate(6) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Clasicii Literaturii Universale(5) Biblioteca pentru toti(4) Romanul de Dragoste(1) Nobel(1) Leda Clasic(1)

Filtrează
Carti Wladyslaw Reymont
Ordonează
Pagina: 1
Carti Wladyslaw Reymont
Despre Wladyslaw Reymont

La 7 mai 1867 aparea pe lume scriitorul polonez Wladyslaw Reymont (nascut Rejmont), castigator al Premiului Nobel pentru literatura. El s-a nascut in Kobiele Wielke, un orasel langa Lodz, un oras industrial cu crestere rapida, care la acea vreme era ocupat de Rusia. Tatal sau, Josef Rejmont, era organistul satului, care intretinea cu veniturile sale slabe o familie numeroasa. Reymont era al cincilea dintre cei sapte copii.

A fost crescut cu unchiul si matusa sa. In aceasta perioada a devenit interesat de teatru si a dezvoltat o dragoste durabila pentru scena. Cand autoritatile ruse l-au suspectat ca a participat la o greva din Lodz, a fost exclus din breasla. La varsta de saptesprezece ani, Reymont a pornit catre necunoscut. S-a alaturat unei companii de actorie ambulanta, dar a aflat curand ca ii lipseste talentul necesar. De asemenea, s-a alaturat fara succes la o manastire ca novice. Apoi a lucrat ca functionar la caile ferate si intr-o fabrica. Salariul pe care il castiga la calea ferata era mic, dar i-a oferit sansa sa scrie. A scris febril povestiri, poezii, drame si romane.
La fel ca Maxim Gorki, Reymont s-a bazat pe experienta; si-a folosit aventurile ca materie prima pentru fictiunea sa. Intre anii 1884 si 1894 a tinut un jurnal, ceea ce l-a ajutat in ucenicia sa literara. Dupa ce a fost ranit intr-un accident de cale ferata, Reymont a primit o despagubire substantiala, care i-a adus independenta financiara, fara a fi nevoie sa-si castige existenta din alta munca. In 1893 s-a mutat la Varsovia. Acolo a atins succesul cu Pelerinaj la Jasna Gora (1894), care a explorat starea de spirit a unui grup de oameni in pelerinaj. Cartea a atras atentia cercului inchis de intelectuali si scriitori polonezi prin portretizarea psihologiei colective.

Primul roman al lui Reymont, Komediantka (1896, Comedianta), a tratat subiectul vietii teatrale si a fost urmat de o continuare, Fermenty (1897). Ziemia obiecana, publicat in anul 1899 (Pamantul fagaduintei), este despre orasul industrial in crestere rapida Lodz si efectele crude ale industrializarii asupra proprietarilor fabricilor de textile. In 1902, Reymont s-a casatorit cu Aurelia Szablowska, o asistenta pe care o intalnise in timp ce se recupera din accidentul feroviar. Impreuna au mers la Paris, unde Reymont si-a terminat cea mai importanta lucrare, Chlopi (Taranii). A aparut pentru prima data in forma serializata in revista Tygodnik Ilustrowany (1902-1906). Desi a continuat sa scrie prolific, nu a obtinut acelasi succes popular si critic pe care l-a avut cu romanul The Peasants.

Lucrarile sale ulterioare includ Marzyciel (1910, Visatorul) si Wampir (1911, Vampirul). In timpul Primului Razboi Mondial, Reymont a petrecut mult timp in Varsovia si Zakopane. In 1920 au aparut primele volume din Chlopi (Taranii) in limba suedeza. Patru ani mai tarziu i s-a acordat premiul Nobel. In acea perioada era prea bolnav si nu putea sa calatoreasca la Stockholm pentru a participa la ceremonia de premiere. Scriitorul a murit la 5 decembrie 1925, la Varsovia.

Opera: Smierc (1894); Komediantka (1896, Comedianta); Ziemia obiecana (1899, Pamantul fagaduintei); Chlopi - tetralogia Taranii (1902 - 1908, alcatuit din volumele Toamna, Iarna, Primăvara, Vara); The Dreamer (1910)  Wampir (1911, Vampirul); trilogia istorică Rok 1907 (1913-1918, alcatuita din volumele Ultimul seim al Republicii, Nil desperandum si Insurectia); Przysiega (1917); Za frontem (1919); Legenda (1924).
Cărți populare scrise de Wladyslaw Reymont: ComediantaTaranii

sus