Yasunari Kawabata s-a năcut pe 11 iunie 1899 în Osaka și a decedat pe 16 aprilie 1972 în Komakura. Copilăria sa a fost tristă din cauza faptului că a rămas orfan încă de la o vârstă fragedă, scenariu ce se reflectă în multe dintre romanele sale. Primul său roman, ”Dansatoare din Yzu”, a fost scris la vârsta de 27 de ani, în 1926, și a fost doar începutul unei minunate cariere. Stilul său este unic, întotdeauna lipsesc părți importante ce formează genul epic, însă în timp ce îl citești nu vei simți acest lucru. A fost al treilea asiatic și primul japonez din lume care a câștigat premiul Nobel pentru literatură, în 1968. Pe lângă acesta, autorul are un palmares surpinzător printre care numărăm Medalia Goethe în 1959, Premiul Literar Norma în 1954 și Ordinul Artelor și Culturii.
Pe lângă meseria de scriitor, acesta a fost și jurnalist și s-a implicat chiar și în politică.
Autorul s-a sinucis în anul 1972 inhalând gaz, inză există surse care spun că de fapt a fost un accident în timp ce făcea o baie.
Kyoto sau tinerii îndrăgostiți din vechiul oraș imperial a fost cel de al nouălea roman al autorului ce a fost publicat în 1962 la editura Shohwalker and Hoard Press iar în limba română la editura Univers (colecția Meridiane) în anul 1970.
Povestea se rotește în jurul lui Chieko, o tânără pe la 20 de ani, fiica lui Takiehiro și Shigesada. Tatăl său are o mică afacere, o croitorie de kimonouri, care nu aduce prea mare profit pentru că acesta nu este la curent cu noile tendințe în modă.
Chieko este pasionată de studiul naturii, într-unul dintre episoade urmărind creșterea a două violete la poalele unui copac. Privindu-le, melancolia își făcu apariția, iar ea începu să își pună întrebări referitoare la provenienta florilor. Violetele îi amintesc de copilăria sa și de faptul că a fost adoptată, iar părinții i-au spus că a apărut ca prin magie la poalele unui cireș într-o noapte la Gion Shrine.
Cele două rădăcini pe care se ridică romanul au legătură doar cu viața fetei: Prima parte este despre cum a apărut ea pe lume și cum tatăl ei natural a uitat-o din cauza băuturii în locul unde a fost găsită. De asemenea este convinsă că mama sa a fost gheișă și are o soră geamănă. Ideea aceasta i-a venit când unul dintre prietenii săi a confundat-o pe stradă. Începe să se informeze însă nu ajunge la nici un consens.
Povestea de dragoste din viața ei se învârte în jurul a trei bărbați. Primul a fost prietenul său din liceu Shin’Ichi, cu care a trecut doar printr-o joacă. Al doilea a fost chiar fratele lui care tot ce voia de la ea era magazinul de kimonouri al tatălui său. Ultimul dar nu cel din urmă, Hideo, al cărui tată i-a ajutat familia a fost cel mai longeviv. Cu toate acestea când începea să se clădească o poveste de iubire între ei, Chieko își cunoaște sora geamănă iar băiatul este atras de ea.
Cartea a fost traspunsă în cinematografe sub numele de ”Two sisters of Kyoto” sub regia lui Noburu Nakanura în 1963 și în 1980 de către Kon Ichi Kowa.