Yasushi Inoue reușește să aducă în fața publicului o poveste plină de mister și o lume fascinantă se deschide în fața cititorului. Japonia vremurilor sale este o adevărată oază ritualică, menită să ofere un exemplu altor state și să acapareze cât mai multe noi teritorii. Într-o lume în care samuraii decid să se sinucidă după un ritual strămoșesc, în care gheișele se perindă prin cele mai fastuoase locații ale țării Soarelui Răsare, Inoue conturează o adevărată capodoperă literară.
Exista samuraiul perfect? Asta este întrebarea care îl urmărește pe maestrul Toyotomi Hideyoshi și care îl va chinui până la sfârșitul vieții. Totuși, de cealaltă parte a baricadei, se afla un maestru care stăpânește magistral arta ceaiului, Sen no Rikyu. Lumile celor doi sunt atât de diferite, însă ambițiile sunt egale, iar aspirațiile către perfecțiune domină întregul univers al personajelor.
Toți samuraii care trec pe la așa-numitul maestru de ceai mod în mod subit pe câmpul de luptă. Să fie ceva necurat la mijloc? Autorul reușește să creeze o atmosferă misterioasă și să ridice suspansul la cote maxime. Totuși, în peisaj își fac apariția și câteva personaje secundare, care au rolul de a detensiona atmosfera, însă efectul va fi total neașteptat.
Japonia de altădată este cadrul perfect pentru povestea imaginată de Inoue, iar eroii sunt extraordinari în rolurile lor. Treptat, începem să înțelegem că scriitorul încearcă să ne familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile locului, încearcă să ne ofere cât mai multe informații despre această patrie fermecătoare, care a fascinat generații întregi. Între maestrul de ceai și maestrul samurai se pornește un adevărat război, iar scriitorul conturează magistral dialogurile și scenele principale din roman. Dar dacă această licoare magică nu este chiar atât de specială, dacă conține cumva otravă și dacă acesta este motivul morților subite de pe câmpul de luptă? Vom parcurge pagini întregi dornici să dezlegăm misterul, să ghicim intențiile lui Inoue și să înțelegem confruntarea când mocnită, când înflăcărată dintre personaje. Totuși, aproape de final, scriitorul relevă câteva date importante și ne oferă câteva flashback-uri care se vor dovedi utile.
Cartea este scrisă impecabil, iar recenziile venite din partea criticilor literari vor fi în mare parte pozitive. Trebuie să amintim că nu este, nici pe departe, o lectură simpla, de duminică. Volumul este amplu, plin de trimiteri și semnificații ascunse, care ne vor șoca și cuceri deopotrivă. Nuanțele stridente de roșu, dansul nebunesc al gheișelor, licoarea aceea fermecată și blestemată în același timp și doi bărbați dominați de orgolii personale; acestea vor fi ingredientele pe care Yasushi Inoue le va folosi pentru a da viață unei reale capodopere.
Romanul va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială și distribuită masiv în librăriile și bibliotecile din întreaga lume. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, poate fi găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2014), Humanitas (2007).