Yrsa Sigurdardottir și-a ținut viața privată de-a lungul timpului însă câteva informații au mai scăpat pe ici pe colo. S-a născut la Rekjavik pe 24 august 1963 iar pasiunea pentru literatură a urmărit-o încă de mică. A studiat totuși ingineria civilă în cadrul universității locale apoi a decis să obțină un master în științe la Universitatea Concordia din Montreal. Din 1998 începe să scrie cărți pentru copii însă numele sau nu va ajunge prea cunoscut. La un moment dat decide să meargă de cealaltă parte a literaturii și să scrie thrillere și așa iau naștere romane precum Stânca spânzuratului, Suflete damnate sau Zile întunecate.
Romanul "Iertarea" apare pentru prima dată în limba islandeză în anul 2016. În limba română apare patru ani mai târziu la editura Trei în varianta broșată și broșată cu supracopertă.
Doi adolescenți ce au fost torturați până la moarte sunt găsiți și ceea ce îi uimește pe detectivi este faptul că au ștanțate pe ei numerele 2 și respectiv 3. Ucigașul lor postează sub numele de anonim pe Snapchat poze cu victimele sale pentru ca toată lumea să îi admire creațiile dar și curajul. Una dintre ele este Stella ce este văzută rugându-se să fie iertată însă nimeni nu știe de ce. Egill a fost lăsat să moară într-un container după ce aproape i-a luat toată viața și strigând după ajutor s-a stins încet încet. Toate victimele erau adolescenți ce erau bătăuși sau traficanți așa că suspectul credea că face un bine că îi face să dispară de pe fața pământului însă nu s-a gândit că o va păți și el. Se considera un erou al societății iar când a văzut că poliția e pe urmele lui, a devenit și mai violent pentru a avea ce să le arate. Pe rețelele de socializare începuse să posteze videoclipuri, uneori chiar live, și atât poliția cat și restul lumii aflau noutățile în același timp. Cu ani în urmă, una dintre victime a fost Adalheidur, iar părinții ei au încercat în fel și chip să facă dreptate dar nu au reușit. A reușit să scape doar că era vânată peste tot și nu avea viață socială. Nu umbla pe internet, nu avea prieteni, și trecând prin viață fără să facă nimic a decis să se sinucidă. Nu a reușit însă să o facă și a rămas cu cicatrici pe jumătate de față ceea ce a îndârzit-o și mai tare. A petrecut mult timp într-o clinică de recuperare iar tatăl ei a fost pe urmele celui ce a torturat-o. Numele ei era Asta și minunea face că a devenit asistentă și l-a salvat de la moarte iar când a văzut cine este a amenințat- o cu moartea. Drama și misterul se împletesc de minune și cu siguranță vă va captiva firul narativ încă din prima clipă așa că vă invit să deschideți o sticlă de vin și deopotrivă cartea.