Apărută pentru întâia oară în anul 1967, cu numai 3 ani înainte de moartea șocantă a scriitorului, „Calea samuraiului astăzi „avea să devină un adevărat manual de conduită în istoria Japoniei. Mishima se ghidează în întreaga sa existență după un cod al onoarei și militează pentru întoarcerea la originile războinice, iar acest manual apare că o pledoarie a autorului. Interesat dintotdeauna de artele marțiale și tehnicile de apărare japoneze, autorul avea să dezvolte un adevărat cult în acest sens. Jurnalul său de mai târziu confirmă, o dată în plus, credințele acestuia, iar sinuciderea care va șoca generații îl va propulsa în topul celor mai misterioase personalități ale Japoniei.
Crescut și educat într-un stil draconic, Mishima deprinde tot soiul de abilități de apărare, dar se dezvoltă și pe plan intelectual și psihologic. Mai târziu, scriitorul întreprinde câteva călătorii prin lume și intră în contact cu statele democratice despre care numai a citit. Ajuns in SUA, Mishima descoperă o lume la care nu a avut încă acces, dar pe care o apreciază și o urăște deopotrivă.
Reîntors pe tărâmuri natale, autorul pune bazele unui temeinic manual de instruire a tânărului samurai japonez. Dedicat vechilor credințe și ritualuri, Mishima dorește o reîntoarcere la vechile tradiții, o revenire către originile japoneze autentice.
Cartea este mai degrabă un manual al samuraiulu, un ghid de dezvoltare personală, o adevărată incursiune în lumea străveche, o reîntoarcere, o regăsire a eului interior pierdut. Samuraiul închipuit de Mishima este unul dogmatic, convins întru credința patriei sale și iscusit gânditor. Astfel, scriitorul face o adevărată pledoarie pentru respectarea legilor fundamentale ale Japoniei și militează pentru folosirea armelor și luptei fizice pentru apărare. Mishima este judecat aspru de autoritățile vremii, ba chiar operele sale vor fi puse sub cenzură, fapt ce îl mâhnește profund pe autor.
La 3 ani după publicarea manuscrisului de față, Mishima se sinucide printr-o metodă tradițională japoneză. Moartea sa va înspăimânta societatea vremurilor, dar îi va aduce, pe de altă parte, o recunoaștere internațională fără precedent. Jurnalul său, care va apărea mult mai târziu, avea să explice mai bine care au fost sursele de inspirație ale autorului în redactarea acestui roman. Ba mai mult, Mishima prezintă o altă față a Japoniei, o altă parte de lume și alte ritualuri și dogme date uitării. Înțelegem din acest manual al samuraiului că scriitorul nu era un adept al modernității, ba chiar voia cumva să acopere toată această perioadă de așa-zis progres, întorcându-ne la sacru, la original. Cartea este scrisă într-o manieră dură și greu de înțeles pentru omul modern, adept al globalizării și consumerismului excesiv, însă conține adevărate povețe și lecții de viață.
Pe site-ul nostru, manuscrisul este disponibil în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2014), Humanitas (2007).