Yukio Mishima este unul dintre cele mai controversate personalități ale Japoniei. Scriitor, dramaturg și om politic, avea să capete notorietate rapid. Încă de la vârste fragede, Mishima se arată interesat de literatură și își dedică o bună parte din anii studenției pentru a aprofunda operele marilor scriitori europeni. Mai târziu, se implică activ în politica vremurilor și își atrage o serie de dușmani, care luptau împotriva convingerilor lui. Implicarea în politica Japoniei nu era lucru ușor, iar autorul era conștient de acest fapt. În paralel, colaborează cu câteva gazete locale și începe să scrie proză scurtă și chiar versuri. La început, operele sale sunt neluate în seama și cu greu reușește să publice ceva. Opresiunea guvernului făcea victime la orice pas, iar Yukio ajunge rapid pradă cenzurii. Părăsește țara o perioadă și își găsește refugiul pe tărâm european. Spiritul patriotic este însă mai puternic, iar scriitorul se lasă condus de intuiție și revine acasă. Ce găsește aici este greu de cuprins în cuvinte, dar o va face într-unul dintre jurnalele secrete, care vor fi date publicității după moartea sa.
Luptele politice, corupția și sărăcirea populației sunt numai câteva aspecte care îl vor îngrijora. Un timp se ține departe de politică, însă știe că este vânat de undeva din umbră. Se întoarce către prima sa dragoste, scrisul și își dedică mare parte din timp pentru a finaliza primul roman. Operele sale ajung rapid în atenția publicului, ba chiar avea să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, dar fără să îl câștige.
„După banchet” este unul dintre cele mai căutate romane ale sale, redactat într-o manieră inovativă, plin de energii ascunse și prezentând lumii o altă față a Japoniei. Romanul este un deliciu literar, o incursiune fabuloasă într-o lume străină nouă, dar de care ne vom îndrăgosti imediat. Publicat pentru întâia oară în anul 1960, romanul de ficțiune semnat de Mishima prezintă viața unei femei care se străduiește să iasă cu orice preț din sărăcie. Imaginea cartierelor mizere din suburbiile Japoniei ne va urmări multă vreme, iar povestea eroinei este de-a dreptul tulburătoare.
Cartea îmbină descrierea cu dialogul și șochează printr-un adevărat amalgam de imagini și detalii greu de apreciat. Observăm cruzime, violență, durere și urme estompate de fericire în eroii lui Mishima. Înțelegem apoi că nimeni nu este cine pretinde și că asistăm la un adevărat bâlci al deșertăciunilor, un spectacol sinistru, profund și greu de depășit. Cartea va șoca generații și va spori celebritatea autorului, pentru ca, mai apoi, sinuciderea sa să lase totul înmărmurit. Astăzi, „După banchet” este una dintre cele mai importante și apreciate creații ale literaturii universale, iar în anticariatul nostru este disponibilă în mai multe ediții: Humanitas (2015), Humanitas (2004).