Yukio Mishima, pe numele său real Kimitake Hiraoka, este considerat drept unul dintre cei mai apreciați scriitori japonezi ai secolului XX. S-a născut pe 14 ianuarie 1925 la Tokyo și a fost crescut de bunica sa, Natsu, ce l-a separat de părinții lui chiar la naștere. Mishima a avut o copilărie marcată de evenimente ce l-au influențat profund mai tărziu, lângă o bunică severă, dificilă, încăpățânată și uneori chiar violentă. La vârsta de 12 ani a început să scrie și tot atunci s-a întors la părinții săi. Mama lui a devenit rapid cel mai bun prieten, incurajandu-l și sustinandu-i înclinațiile literare, pe când tatăl său, un om strict și extrem de sever, îi distrugea textele de fiecare dată când i le găsea. În 1949 publică primul său roman “Confesiunile unei măști”, o lucrare semi-autobiografică și atunci decide să publice sub pseudonimul Yukio Mishima, pentru a se ascunde de tatăl său. De atunci, a scris continuu, și a zguduit lumea literaturii cu peste 30 de romane publicate, dar și multe piese de teatru și povestiri scurte. “Marea Fertilității” este una dintre cele mai apreciate lucrări, considerată chiar capodopera lui Yukio Mishima scrisă într-o serie de patru volume în care autorul vorbește despre viață, moarte, reincarnare și conflictul dintre tradițional și modern.
“Zăpadă de primăvara” este primul roman din tetralogia “Marea fertilității” și este publicat pentru prima dată la Tokyo în 1968. În limba română este publicat de editura Humanitas în 2009, dar și în 2022 și face parte din colecția de cărți “Raftul Denisei”.
Romanul își începe povestea, plasandu-ne în Japonia, la începutul secolului XX, o perioadă de trecere de la tradițiile vechii aristocrații spre influențele occidentale. Povestea se învârte în jurul tânărului Kiyoaki Matsugae, sensibil, fragil, provenit dintr-o familie bogată, ce îi are alaturi pe Honda, prietenul său de la scoală și pe Satoko, prietena lui din copilărie. Kiyoaki crește însă în casa prietenei sale Satoko, la familia Ayakura. La vârsta de 19 ani, Kiyoaki își da seama de sentimentele pe care le are pentru Satoko și este cuprins de o stare de visare, de frământări intense, dar refuză să își exprime dragostea. Asta până când situația devine complicată, iar Satoko este promisă printului Toin din familia imperială, urmând să se căsătorească cu acesta. Tânărul își ia inima în dinți și își declară sentimentele față de iubita sa Satoko, și încep o relație în secret, sfidând tradițiile și regulile stricte ale societății. Mishima dă viață unei povești superbe, o lucrare ce explorează teme precum dragostea, suferința și conflictul dintre vechi și nou, descoperim o poveste intensă și profundă ce se continuă în celelalte trei romane ale seriei.