Istoric israelian de renume mondial, se remarcă pentru o serie de lucrări extraordinare, pline de farmec și candoare, iar publicul este captivat de maniera de evocare a acestuia. Profesor de istorie al unei universități prestigioase din Ierusalim, avea să cunoască faima internațională cu opera „Sapiens”, însă aceasta nu va fi singura scriere remarcabilă pe care ne-o va dărui. Din copilărie citește foarte mult, iubește istoria și arheologia și pornește în tot felul de călătorii, care mai de care mai interesante, de unde își va culege sursele de inspirație pentru manuscrisele de mai apoi.
Părăsește patria natală și se îndreaptă către Occident, de unde culege cele mai importante surse de inspirație și le reunește într-un manuscris nemaipomenit, o autobiografie de excepție, care va fi tradusă în peste 15 limbi străine.
Revenind la originile sale, autorul se declară mândru că a avut ocazia să copilărească într-un leagăn al civilizației și accentuează acest aspect în toate operele sale. Este interesat de istoria omenirii, de originile omului și de capacitatea de adaptare a individului la orice factori de mediu. Își declară homosexualitatea și este criticat în societatea sa conservatoare, fapt pentru care pleacă din țară și se căsătorește pe meleaguri străine. Va scrie și despre această experiență și va relata cu ardoare prin ce sentimente a trecut și ce gânduri l-au încercat.
Revenind la lucrarea de față, este una dintre cele mai căutate scrieri la nivel mondial, discutată și analizată îndelung de criticii de profil. Cartea îmbină istoria cu știința și ne poartă într-o incursiune deosebită în urmă cu aproximativ 2000 de ani. Atunci, existau cel puțin șase specii de oameni, iar astăzi noi, homo sapiens, suntem singurii care dominăm pământul. Cum am ajuns aici și care au fost momentele cheie care au dus la dezvoltarea rasei noastre ca rasă superioară.
Autorul reușește să facă o incursiune nemaipomenită în istorie și ne aduce în atenție cele mai importante momente din istoria lumii vechi. Astfel, avem parte de o adevărată călătorie culturală și învățăm lucruri noi despre înaintașii noștri.
Cum am devenit sclavi ai birocrației, ai modernității absolute, ai consumerismului fără noimă? Asta este principala întrebare a scriitorului, care prezintă lumea modernă, globalizată, dintr-o paradigmă diferită. Cunoaștem istorii diverse și aprofundăm religia și spiritualitatea, dar ne întoarcem la azi, la nou, la efemer, la ultramodern. Noi, sapiens, am început să distrugem orice relație cu natura, să o sufocăm în goana noastră de a avea, nu de a fi, iar rezultatul este o societate scăldată într-o opulență forțată, care ne ia mințile. De la viața simplă, la haosul modern, de la vânat la munca în corporații, aceste treceri sunt atent subliniate în scrierea lui Harari.
Vom fi cuceriți de asocierile pe care scriitorul le face și de maniera în care prezintă fapte pe care le cunoaștem din manualele de istorie. Cartea va sta la baza unor ecranizări de excepție, iar numele autorului va deveni legendar. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2017), Polirom (2014).