Poet, publicist și om de cultură, Zaharia Stancu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori pe care patria noastră i-a oferit literaturii universale. Se naște în Câmpia Dunării, iar locul natal îl va influența în mai toate scrierile de mai apoi. Reușește să trezească interesul marilor scriitori cu poeme lirice patriotice, dar și cu nuvele de mici întinderi. Colaborează cu gazete locale și, mai apoi, internaționale, iar numele său este astăzi unul legendar. Romanul Desculț avea să fie unul dintre cele mai bine primite și vândute pe piața europeană și cel care l-a consacrat pe Stancu în rândul oamenilor de seamă ai literaturii.
Realist, interesat de viața societății de jos, plin de recunoștință și menit să aducă o sclipire oriunde, Stancu petrece bună bucată de vreme în cercurile elitiste europene, de unde revine cu noi idei, pe care le cosmetizează magistral. Este un iubitor al naturii, pe care o utilizează totdeauna ca fundal pentru romanele sale, un romantic ascuns și un poliglot inteligent.
Elegia de față avea să vadă lumina tiparului în anul 1968, iar latura filosofică a lui Stancu este acum mai vizibilă ca niciodată. Cartea evocă viața grea de la țară, trăită de o familie extinsă până la trei generații. Cu bune și rele, cu iubiri și dezamăgiri, cu sărăcie lucie și muncă asiduă, așa se desfășoară viața eroului nostru principal, Darie. Emoții puternice ne vor face să tresărim pe parcursul lucrării, iar autorul știe cum să scormonească răni adânci, încă nevindecate. Spre deosebire de romanul Ion, al lui Rebreanu, aici avem de-a face cu o adevărată saga care durează de generații și descoperim un foc viu, ce ardea mocnit în pieptul lui Darie, înainte ca acesta să descopere iubirea și trădarea.
Cele două volume, cu sute de pagini, ne vor teleporta în trecut, în vremurile bunicilor noștri și ne vor determina să înțelegem aspecte pe care nu le-am cunoscut până acum. În familia lui Darie, drama domnește permanent, intrigile sunt țesute pe ascuns, cu inteligență, de unchii și mătușile sale, iar divinitatea ocupă un loc foarte important. Comunitatea din care se trage eroul nostru este una dominată de valori predominant patriarhale, iar cititorul va reuși să le înțeleagă acum pe îndelete. Rolul femeilor este, și de această dată, unul secundar, iar scriitorul reușește cu măiestrie să contureze o frescă socială a secolului său.
Darie are, ca toată familia sa, obsesii mărunte, care nu îi dau pace și care aproape îl vor arunca în hăul nebuniei. Personajele sunt multiple, dar fiecare joacă un rol esențial în această degradare umană prin care trece eroul nostru. Astfel, vom observa o atenție sporită la detalii și o viziune extraordinară de care Stancu se folosește când își evocă povestea.
Cartea va fi foarte bine primită pe piață, iar accentul psihologic al acesteia va atrage public numeros. Ulterior, va fi tradusă în peste 20 de limbi de circulație europeană, iar numele autorului nostru va cunoaște legenda. Pe site-ul nostru, opera este disponibilă în mai multe ediții: Univers (1997), Litera (2010).