Despre Zaharia Stancu
Zaharia Stancu a fost un scriitor roman bine cunoscut, un poet, romancier, director de teatru, jurnalist, academician, prozator, precum si laureat al premiului Herder, un premiu international cultural. O dovada simpla a maiestriei scrisului sau de neconfundat este popularitatea romanului Descult, publicat în 1948, care, in perioada comunista, a fost cel mai tradus roman al unui autor de origine romana, tradus in 24 de limbi. Zaharia Stancu s-a nascut in 1902, in judetul Teleorman, Salcia. A abandonat scoala la varsta de 13 ani, insa la 17 ani, dupa ce a lucrat in diferite domenii pentru a-si castiga existenta, si-a reluat studiile de literatura si filosofie la Universitatea din Bucuresti.
Si-a primit diploma de licenta in 1933. Opera sa de debut a fost Mai putina ingratitudine, apărută 1920, publicata in ziarul Victoria din Turnu Magurele, iar una dintre cele mai populare opere ale sale este Padurea Nebuna, aparută in 1963. A ocupat diverse funcţii ca cea de director al Teatrului National din Bucuresti, membru al Societatii Scriitorilor Democrati din Romania sau presedinte al Uniunii Scriitorilor. Pe perioada comunista, opera sa era atat de populara incat era inclusa in toate programele scolare, desi acest lucru avea sa se schimbe cativa ani mai tarziu. Dupa conflictele dintre autor si Nicolae Ceausescu precum si alti membri ai Partidului Muncitoresc Roman, Zaharia Stancu este exclus din partid, pentru ca mai tarziu sa fie reinclus. Este acuzat de multipli membri ai partidului ca fiind agent al Sigurantei Statului, iar, dupa Revolutia din 1989, cand regimul comunist se prabuseste, operele lui Zaharia Stancu incep sa fie, treptat, eliminate din programele scolate, motiv pentru care autorul a fost, incet, uitat. Criticul Alex Stefanescu descrie opera lui Zaharia Stancu, in 2002 in Romania Literara, ca fiind usoara, volatila, iar poeziile sale ca fiind centrul de greutate al întregii lui opere.
Autorul inceteaza din viata la varsta de 72 de ani, in anul 1974, pe 5 decembrie. Mormantul sau se afla in Cimitirul Bellu din capitală.